Понеделник
21.08.2017
23:37
Приветствую Вас Гость
RSS
 
Моите зимни вечери...
Главная Регистрация Вход
Блог »
Меню сайта

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Главная » 2009 » Декември » 25 » Моята коледна трапеза
12:36
Моята коледна трапеза
1. Постни сарми с лозови листа
Продукти:
1 буркан консервирани лозови листа,
1 чаена чаша ориз,
1/2 чаена чаша олио,
2-3 глави лук
1 стрък праз,
1 лъжица червен пипер,
сол,
магданоз и копър.
Начин на приготвяне: Лозовите листа се отцеждат. Ситно нарязаните лук и праз се задушават в олиото с малко вода. Когато омекнат, прибавя се оризът, задушава се с 1/2 ч. чаша вода. След като изври водата, се добавят подправките – червен пипер, сол, магданоз и копър. Разбъркват се и се увиват сармите. Върху дървена дъска се разстила всеки лист с лъскавата си част отдолу. Поставя се плънката. Върху нея се завиват страничните части и след това се увива по дължина. Сармите се редят плътно в тенджера, дъното на която е покрито с лозови листа. Заливат се с вода и 2-3 лъжици олио, затискат се с чиния и се варят около час на тих огън.
2. Боб в гърне
Продукти: зрял боб (фасул) - 2 ч.ч.
кромид лук - 1 глава
праз лук - 1/2 стрък (или 1 глава кромид лук)
морков - 1 бр.
джоджен - 1 ч.л.
чубрица - 1 ч.л.
олио - 2 с.л.
червен пипер - 1 с.л.
магданоз - 1 китка
вода
Начин на приготвяне:  Почистеният и измит боб се накисва за през нощта във вода. Лукът и моркова се нарязват на дребно и заедно с боба се изсипват в голямо глинено гювече. Добавят се джоджена и чубрицата и всичко се залива с вода така, че водата да остане около един пръст под капака. Ястието се слага във фурна или на печката да ври докато бобът омекне. През това време се следи водата да не изври. Червеният пипер се запържва с олиото в тиган след което с черпак в тигана при непрестанно бъркане се сипват 2-3 черпака от сварения боб. Съдържанието на тигана се изсипва в гювечето, разбърква се и се оставя да поври няколко минути. Преди сервиране ястието се поръсва с магданоз.

3. Салата "Снежанка и Снежният човек"
Продукти:
2 кофички кисело мляко (1 кофичка изцедено кисело мляко)
1 краставица (3 мариновани краставички от буркан)
4-5 стръка копър
3-4 скилидки чесън
1/2 ч.ч. смлени (настъргани) орехови ядки
1-2 с.л. олио (зехтин)
150 гр настъргано сирене
3 лъжици майонеза
малък морков, зърна черен пипер, малко шунка и сол
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се цеди 6-8 часа. Краставиците се нарязва на малки кубчета, копъра се нарязва на ситно, чесъна се нарязва на ситно или се счуква, добавя се солта, орехите и олиото и всичко се обърква с изцеденото мляко. Изсипва се в голяма чиния и се изравнява.
Настърганото сирене се смесва с майонезата, няколко скилидки чесън нарязан на ситно. С тази смес се оформя  снежен човек върху приготвената по-горе салата от краставички и мляко. От моркова се изрязва нос, а от шунката калпак. Зърна черен пипер се поставят за очички и копчета, копър за шалче, а от червена чушка се изрязва уста.

4. Коледна питка
Продукти:
2 с.л олио
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер
1 кофичка кисело мляко
500 гр брашно
Начин на приготвяне: В хлебопекарната първо се сипва олиото, след това киселото мляко, в което е объркана содата. Добавят се захарта, солта. Накрая се слагат пресятото брашно, в което е объркан бакпулвера. Хлебопекарната се включва на програма за месене на тесто. След приключване на месенето (без да изчаквам втасване) изваждам тестото от машината и го оформям на пита в кръгла тавичка. Пече се на 200 градуса около 20 минути.

5. Коледен кейк
Продукти:
Прясно мляко - 105 мл
яйца - 3 броя
1 с.л. олио
масло - 130 гр
сол - 1/2 ч.л.
захар - 1 ч.ч
брашно - 460 гр.
стафиди - 100-200 гр
суха мая - 3 ч.л.
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване. В машината за хляб се слага първо олиото (да се омазни бъркалката), след това млякото, разбитите яйца, захарта, солта. Накрая се слага брашното и върху него маята. Хлебопекарната се включва на програма за кейк (при мен е за 2:42 часа). След първото иззвъняване се добавят стафидите. По желание след последното месене може да се намаже с жълтък и да се поръси с кристална захар.

Освен тези ястия, на масата се поставят различни видове ядки, сушени плодове, пуканки, мед, пресни плодове. И разбира се бутилка червено вино!
Просмотров: 1504 | Добавил: jivi | Рейтинг: 5.0/4
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Вход на сайт

Поиск

Календарь
«  Декември 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz