Неделя
22.10.2017
02:58
Приветствую Вас Гость
RSS
 
Моите зимни вечери...
Главная Регистрация Вход
Меню сайта

Категории раздела
Лични новини [191]
Новините от България [177]
Международни новини [84]

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Главная » 2010 » Август » 20 » Скоро ще се появят първите местни продукти с наименованието "Стара планина"
09:20
Скоро ще се появят първите местни продукти с наименованието "Стара планина"
Първите месни продукти с наименованието "Стара планина" ще се появят на пазара най-вероятно до края на август или началото на септември Първите партиди вече са произведени и в момента се изследват, прави се анализ и съответствие, съобщава БТА. Ако продуктите отговарят на стандартите, предприятията ще е получат разрешението да ги предлагат в търговската верига, коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той посочи, че продуктите с това наименование ще бъдат "около двойно по-скъпи", но контролът ще бъде по цялата верига.

"Санкциите за нарушаване на стандарта ще бъдат и във финансово изражение много големи, но ще се стигне до затваряне на предприятието и до отнемане на лиценза", заяви министър Найденов.

Според Мирослав Найденов реалната цена на каймата с логото "Стара планина" трябва да е около 8 лева, когато е от месо и когато е в съотношение 60 на 40 свинско с телешко.

Влезлите в сила от началото на август девет утвърдени стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо се отнасят до продуктите кайма, кебапчета, кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варенопушени малотрайни колбаси и други. Продуктите "Стара планина" ще бъдат отделени от останалите продукти в магазините.
Всичките 20 продукта няма да съдържат соя и консерванти, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и други. За сравнение, според БДС в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагането на соя от 2,5 до пет процента. Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, в суровата наденица и карначетата е до два процента. Варените и варенопушените колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2 процента сол, а трайните колбаси от свинско и говеждо месо - не повече от 3,5 на сто. Температурата на съхранение ще бъде от минус 1 до плюс 2 градуса, вместо сегашните 4 градуса.
Просмотров: 255 | Добавил: jivi | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Вход на сайт

Поиск

Календарь
«  Август 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz