Главная » Статьи » Кулинарна тетрадка

Рецепти за кюфтета
Кюфтетата са познати по целия свят в различни варианти и названия. Българската дума кюфте идва от арабската дума kufta, от там и турската köfte и гръцката κεφτές.

Пържени кюфтета

Продукти: 500 г кайма, 1 филийка сух бял хляб, 1 кафена чашка прясно мляко, 1 глава лук, 1 яйце, магданоз, сол, черен пипер, брашно за овалване.
Каймата се омесва с предварително накиснатия в млякото и отцеден хляб, ситно нарязания лук и магданоз, яйцето, черния пипер и солта. От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и се изпържват. Поднасят се топли с пържени картофи и различни салати или туршии.


Кюфтета по цариградски


Продукти: 500 г кайма, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 кафена чашка прясно мляко, 1 яйце, магданоз, черен пипер, сол, брашно за овалване. За картофеното пюре: 1 кг картофи, 2 кафени чашки прясно мляко, 50 г масло, сол.
Каймата се омесва с предварително накиснатия в млякото и отцеден хляб, дребно нарязания лук и магданоз, яйцето, черния пипер и солта. От сместа се оформят топчета колкото голям орех, които се овалват в брашно и се изпържват.
Приготвя се картофеното пюре. Картофите се обелват, нарязват се, заливат се със студена вода и се сваряват. Отцеждат се и докато са още топли, се пасират. Полученото пюре се разрежда с горещото мляко. Прибавят се маслото и сол на вкус.
Изпържените кюфтенца се нареждат върху картофеното пюре и се поднасят.

Кюфтета с пържени патладжани

Продукти: 600 г кайма, 1 филия сух бял хляб, 1 яйце, 1 малка глава лук, 600 г патладжани, 250 г дребни лукчета, 3 домата, червен пипер, магданоз, сол, брашно.
Каймата се омесва добре с накиснатия и отцеден хляб, яйцето, ситно нарязания лук, сол и черен пипер. От нея се оформят кюфтета и се изпържват.
Патладжаните се измиват и се нарязват на кръгове с дебелина 1-2 см. Посоляват се, оставят се в съд с наклонено дъно и след 1 час се отцеждат от горчивия сок. Измиват се със студена вода, потапят се в брашно и се изпържват. Отделно в няколко лъжици олио се изпържват почистените и. нарязани на филийки лукчета.
Патладжаните се нареждат в голяма чиния за сервиране. Върху всяко кръгче патладжан се поставя по едно кюфте, а върху кюфтетата се разпределят изпържените лукчета. Ястието се украсява със стръкчета магданоз.

Кюфтета със спанак

Продукти: 750 г телешка кайма (може и смес), 500 г спанак, 1 малка глава лук, 2 яйца, 1 връзка магданоз, сол, брашно. Спанакът се изчиства, измива се добре и се задушава в малко подсолена вода. След като омекне, се отцежда, оставя се да изстине и се нарязва на много ситно. Прибавят се каймата, яйцата, лукът и магданозът, нарязани на дребно, и сол на вкус. Сместа се разбърква добре. От нея се правят кюфтета, овалват се леко в брашно и се изпържват. Поднасят се топли с варени картофи, поляти с масло.

Кюфтета със сос

Продукти: 1 кг кайма, 2 филийки сух хляб, 3-4 глави лук, 1 кафена чашка вода, 2 яйца, кимион (чубрица), сол, брашно за овалване. За соса: 3-4 супени лъжици олио, 2 супени лъжици брашно, 1 супена лъжица доматено пюре, 2 чаени чаши вода, сол, чубрица. Каймата се смесва с накиснатия и отцеден хляб, нас-търгания на ренде лук, водата, разбитите яйца, кимион или чубрица и сол на вкус. Оставя се да престои 30 минути, след което от нея се правят кюфтета, овалват се в брашно и се изпържват.
Приготвя се сосът. Брашното се запържва в мазнината, прибавя се доматеното пюре, което също се запържва, и след това сосът се разрежда с водата, като се бърка непрекъснато. Ако е много гъст, може да се долее още вода. Щом кипне, се добавят чубрицата и солта. Сосът се оставя да поври 5 минути на слаб огън, след това в него се пускат кюфтетата и ястието се вари още 5 минути.

Кюфтета по овчарски

Продукти: 600 г кайма, 2 кофички кисело мляко, 2 яйца, 2 чаени лъжички червен пипер, магданоз, чубрица, 2-3 скилидки чесън, 2 — 3 супени лъжици масло, сол.
Каймата се омесва с червения пипер, солта, чубрицата и ситно нарязания магданоз. От получената смес се правят малки кюфтенца като топчета за супа и се изпържват. Нареждат се в намазана с мазнина тавичка и се заливат с киселото мляко, разбито с яйцата, счукания чесън и малко сол. Ястието се полива с разтопеното масло и се запича в гореща фурна.

Мариновани кюфтета

Продукти: 600 г кайма, 1 филия сух бял хляб, 1 яйце, 2 глави лук, 2 супени лъжици олио, 2 — 3 моркова, 1/2 глава целина, 5-6 скилидки чесън, 1 супена лъжица доматено пюре, магданоз, сол, черен пипер, дафинов лист, брашно, лимонов сок. Каймата се омесва добре с накиснатия и отцеден хляб, 1 глава лук, нарязана на дребно, яйцето, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. От сместа се правят кюфтета, овалват се в брашно и се изпържват.
Останалият лук и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в олиото. Прибавят се настърганите моркови и целина и доматеното пюре. Разрежда се с 2 - 3 чаени чаши бульон или вода и се прибавят дафинов лист и черен пипер. След като поври, сосът се пасира и се подправя с лимонов сок и сол на вкус.
Изпържените кюфтета се слагат в соса и ястието се запича във фурната.

Панирани кюфтета с ориз

Продукти: 500 г кайма, 1/2 чаена чаша ориз, 4 яйца, 1 глава лук, 1/2 връзка магданоз, сол, брашно. Оризът се изчиства и се сварява в 1 1/2 чаени чаши вода, докато набъбне и попие всичката вода. След като изстине, се прибавя към каймата заедно със ситно нарязания магданоз и лук, 2 яйца и сол на вкус. Сместа се разбърква добре и се оставя да почине 30 минути. От нея се оформят продълговати кюфтета, които се овалват в брашно, потапят се в разбити яйца и се изпържват. Поднасят се топли със салата.

Смесени кюфтета

Продукти: 500 г кайма, 4 картофа, 1 яйце, 1 чаена чаша прясно мляко, 50 г масло, сол, черен пипер. Картофите се сваряват, обелват се и се смачкват с вилица на пюре. Към тях се прибавят топлото мляко и разтопеното масло. Сместа се разбърква и се прибавят каймата, яйцето, сол и черен пипер. Всичко се омесва добре. Оформят се кюфтета и се изпържват. Поднасят се топли със зелена салата.

Кюфтета от риба

Продукти: 700 гр  риба, 3 бр.  яйца, 40 мл  олио, 10 гр  брашно царевично, 5 гр  захар.
Отстранете костите и вътрешностите от рибата и смелете месото. Омесете го с царевичното брашно, жълтъците и подправки на вкус. Накрая разбъркайте всичко с разбитите сьс захарта белтъци. Оформете кюфтета, като ги разплесквате. Изпържете ги в олиото до златисто. Нарежете ги на ивици и сервирайте сьс зелена салата.

Кюфтета по чирпански

Продукти:
500-700 г смляно месо; средата на 2 филии бял хляб; 1/2 ч.ч. прясно мляко; сол; черен пипер; 1 яйце; галета; 3 глави лук; 5-6 пиперки (може и мариновани); 2-3 домата; 500 г картофи; 3/4 ч.ч. растително масло; 3 с.л. брашно; 100 г настъргано сирене; магданоз; 1 ч.л. доматено пюре; бульон (вода); 1 лютива пиперка

Месото се омесва с накиснатия в млякото хляб, 1/2 глава лук, настъргана на ренде, яйцето, галетата и сол. От сместа се правят питки, които се наръсват със смлян черен пипер. В средата на всяка питка се поставя по малко сирене или кашкавал. Оформят се кюфтета, които се овалват в брашно и леко се изпържват в силно загрята мазнина. Картофите, нарязани на кубчета се варят в малко количество (колкото да се покрият) подсолена вода. В същата мазнина след кюфтета се запържва леко останалият лук, нарязан на филийки. Прибавят се едро нарязаните домати и пиперки, задушават се 5-8 минути и се наръсват с брашното. Прибавят се картофите заедно с водата, в която са врели. Като кипне зеленчуковата смес, се пускат изпържените кюфтета и, ако е необходимо, се прибавя малко вода (костена отвара). Ястието се оставя да къкри няколко минути, след което се отстранява от огъня.

Поднася се с прясна погача или топъл хляб и чубрица. Отделно се поднася като подправка стрит със сол чесън, полят с винен оцет и растително масло.

Картофени кюфтета

Продукти: 1 кг. картофи, 5 яйца (2 за картофеното тесто и 3 за панировката), 1 глава кромид лук, 100-150 гр. сирене, сол, черен пипер, чубрица, брашно за овалване и олио за пържене По желание могат да се добавят и други подправки.
Приготвяне: Картофите се обелват и се сваряват. Изцеждат се добре и още горещи се намачкват идеално. Оставят се да изстинат напълно. Тогава се прибавят 2 яйца, настъргания лук, натрошеното на ситно сирене, сол на вкус (имайте предвид че и сиренето има сол) и подправките. Омесва се много добре и се оставя да престои ½ час. След това се оформят кюфтета като се овалват и заглаждат старателно (за да избегнете пръскането по-късно) и се потапят в брашно. Нареждат се в табла или на хартия и се оставят да престоят още 15 мин. Сгорещява се добре повечко олио(важно е кюфтетата почти да плуват в мазнината). Едно по едно кюфтетата се потапят хубаво в разбитите добре 3 яйца и веднага се слагат в горещата мазнина. По желание след като се потопят в яйцето може отново да се овалят в брашно или галета,но аз не практикувам така. Пържат се до зачервяване и от двете страни като се обръщат внимателно без да се набождат с вилица (по-добре с лопатка или щипка).

Да ви е сладко!



Источник: http://Интернет
Категория: Кулинарна тетрадка | Добавил: jivi (10.01.2009) | Автор: Живка Петрова
Просмотров: 11821 | Рейтинг: 4.9/7
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]