Понеделник
25.09.2017
15:29
Приветствую Вас Гость
RSS
 
Моите зимни вечери...
Главная Регистрация Вход
Каталог статии »
Меню сайта

Категории раздела
Ако си тъжен [33]
Време за губене [19]
Градове и страни [20]
Детски кът [17]
Здраве и красота [33]
История [12]
Кулинарна тетрадка [23]
Култура и изкуство [26]
Литература [41]
Личности [27]
Образование [23]
Общество, Политика [30]
Психология [23]
Растения и животни [10]
Семейство и дом [30]
Технологии [28]
Философия [23]
Християнство [45]
Шеги и анекдоти [32]
Коледа и Нова година [50]

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Главная » Статьи » Кулинарна тетрадка

Окрошка - руската разновидност на таратора

Окрошка е руска студена супа. Името произлиза от крошить, което означава натрошаване на малки парчета.
В класическият вариант супата е микс от свежи зеленчуци (краставици, зелен лук, репички), варени картофи и яйца, шунка (сух салам или сухо месо) и квас. Алтернативните варианти могат да се направят с друга течност вместо квас (кефир, сурватка, бира, разреден оцет, разреден йогурт и др.).
Съставките се нарязват на малки кубчета и се смесват с кваса преди ядене. Въпреки че съставките са подобни на тези в руската салата, вкусът на окрошката е много по-различен от този на салатата.
Окрошката се смята за идеална за лятото, тъй като е освежаваща. Може да се яде и с млечна сметана и/или горчица.
 
Рецепта за две порции:
1/2 краставица / 2-3 корнишончета
4-6 репички
2 стръка зелен лук
5 стръкчета копър
2 твърдосварени яйца
150 г хамбургски салам/шунка/варено или печено месо
350 мл студен квас/кефир/айрян, ама по-гъстичък 

За подправяне:
1/2 ч.л. люта горчица (сложих дижонска)
хрян на вкус (нямах, затова го замених с уасаби)
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар (може и по-малко)
1 ч.л. олио
2-3 с.л. квас / кефир/ айрян

Всичко се смесва.

Краставичката и саламът се нарязват на кубчета, репичките - на тънки шайби, лука - на ситни парченца, яйцето - както ви харесва (ако е много наситнено, жълтъкът се смесва с кваса и това прави окрошката мътна).
Съставките се разбъркват и се разпределят в чинии.
Салатоподобната смес се залива с квас (или каквото там използвате) и се овкусява със сместа за подправяне.
Поднася се веднага, като се подправя със сметана (при мен е кисело мляко с 4,5 % масленост и е много приятно) - за варианта с квас.
 


 
 
Категория: Кулинарна тетрадка | Добавил: jivi (03.07.2009)
Просмотров: 1319 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Вход на сайт

Поиск

Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz