Главная » Статьи » Кулинарна тетрадка |
Окрошка - руската разновидност на таратора
Окрошка е руска студена супа. Името произлиза от крошить, което означава натрошаване на малки парчета. В класическият вариант супата е микс от свежи зеленчуци (краставици, зелен лук, репички), варени картофи и яйца, шунка (сух салам или сухо месо) и квас. Алтернативните варианти могат да се направят с друга течност вместо квас (кефир, сурватка, бира, разреден оцет, разреден йогурт и др.). Съставките се нарязват на малки кубчета и се смесват с кваса преди ядене. Въпреки че съставките са подобни на тези в руската салата, вкусът на окрошката е много по-различен от този на салатата. Окрошката се смята за идеална за лятото, тъй като е освежаваща. Може да се яде и с млечна сметана и/или горчица. Рецепта за две порции:
1/2 краставица / 2-3 корнишончета 4-6 репички 2 стръка зелен лук 5 стръкчета копър 2 твърдосварени яйца 150 г хамбургски салам/шунка/варено или печено месо 350 мл студен квас/кефир/айрян, ама по-гъстичък
За подправяне: 1/2 ч.л. люта горчица (сложих дижонска) хрян на вкус (нямах, затова го замених с уасаби) 1/2 ч.л. сол 1 ч.л. захар (може и по-малко) 1 ч.л. олио 2-3 с.л. квас / кефир/ айрян Всичко се смесва. Краставичката и саламът се нарязват на кубчета, репичките - на тънки шайби, лука - на ситни парченца, яйцето - както ви харесва (ако е много наситнено, жълтъкът се смесва с кваса и това прави окрошката мътна). Съставките се разбъркват и се разпределят в чинии. Салатоподобната смес се залива с квас (или каквото там използвате) и се овкусява със сместа за подправяне. Поднася се веднага, като се подправя със сметана (при мен е кисело мляко с 4,5 % масленост и е много приятно) - за варианта с квас. | |
Просмотров: 1742 | |
Всего комментариев: 0 | |