Главная » Статьи » Здраве и красота

Антиоксидантите
Антиоксиданти е общото име на няколко полезни вещества между които витамините: А, С, Е, бета - каротинът, минералите: селен, цинк, мед. Липсата им в организма може да доведе до неприятни последици в нашия организъм.
  
В кои хранителни продукти се срещат те най-често?
  
Витамин А: Предпазва от респираторни заболявания, важен за поддържане на добро зрение, тъй като е важна съставка на зрителния пигмент на ретината на очите. Важен за доброто състояние на костите, кожата, косата, зъбите.
Съдържа се в: животински продукти - яйца, черен дроб, мляко. Някои растения съдържат каротин /провитамин А/, който организма след това превръща във витамин А - домати, моркови, кайсии, тиква, зелен лук, брюкселско зеле и други.
Нужно е : дневно от 6,0 до 8,0 мг
Витамин C: Укрепва имунната ни система, осигурява защита от канцерогени и стрес, спомага за намаляването на холестерола в кръвта.
Съдържа се в: ананас, киви, грах, домати, салатни зеленолистни зеленчуци, спанак, цитрусови плодове, картофи, пъпеш, ряпа
Нужно е: дневно 100-200 мг
Витамин Е: Подобрява окислението на витамин А и витамин C. Засилва имунната система, заедно с витамин А, защитава белите дробове от замърсяване. Липсата му води до безплодие и спонтанни аборти.
Съдържа се в: зехтин, авокадо, зърнени храни, салатки, семена, ядки
Нужно е: дневно 10-20 мг
Селенът: Заедно с витамин Е забавят стареенето – едновременната им употреба усилва действието им. Селенът може да предпазва от определени видове тумори
Съдържа се в: зърнени храни, мляко, яйца, чесън, броколи, кафяв ориз
Нужно е: 55 мкг дневно
Цинк: В организмът ни цинка контролира и управлява метаболитните процеси. Липсата му води до нарушена обмяна на веществата, депресия, апатия и раздразнителност.
Съдържа се в: пилешко и телешко месо, ядки, яйца, зърнени храни, морски храни.
Нужно е: дневно 15-20 мг
Мед: Този микроелемент е важен за функционирането на имунната система, заедно с цинка и витамин C спомагат за еластичността на кожата ни – те са взаимосвързани и увеличаването на едното, намалява другия антиоксидант в организма.. Важен е за развитието на костната ни система, участва в образуването на пигментацията на кожата и косата.
Съдържа се в: черен дроб, зърнени храни, варива, ядки, гъби, морска храна
Нужно е: дневно 0,9 мг

яйце+краставица+риба+пълнозърнест хляб = вит. А+C+E+цинк


Источник: http://www.hera.bg/s.php?n=245
Категория: Здраве и красота | Добавил: jivi (12.10.2009) | Автор: Живка Петрова
Просмотров: 554 | Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]