Главная » Статьи » Коледа и Нова година |
Коледни сладки и сладкиши
Меденки
3 яйца
3 каф.ч. захар 3 каф.ч. олио 6 с.л. кисело мляко 6 с.л. мед 1 ч.л. сода 2 ванилии 1 канела настъргана лимонова кора около 1 кг брашно Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се киселото мляко с разтворената в него сода, олиото, медът, канелата, ванилиите и лимоновата кора и се разбърква. Постепенно се прибавя брашното и се омесва тесто. Добре е да престои няколко часа в хладилника. Разточва се кора с дебелина 5-6 мм и с формички се изрязват сладки. Пекат се в загрята фурна 10-15 мин. След като изстинат, се слепват две по две с шипков мармалад. ................................................................................ Английски коледен сладкиш
125 г масло
200 г (1 ч.ч.) захар 2 яйца 250 мл прясно мляко 250 г стафиди 100 г захаросани плодове (различни видове) 500 г (4 ч.ч. препълнени) брашно 1 бакпулвер канела масло за намазване пудра захар за поръсване Маслото се разтопява и се разбърква със захарта. Постепенно се прибавят яйцата, млякото, стафидите и захаросаните плодове. Слагат се пресятото брашно, бакпулверът и канелата. Сместа се разбърква хубаво (става много гъста и трудно се бърка) и се изсипва в предварително намаслена форма. Пече се 70 мин. при 200 градуса. След като се извади от фурната, сладкишът се намазва с масло и се поръсва с пудра захар. Рецептата е на Борислав Екзархов, работил като главен сладкар на "Шератон" .......................................................... Ванилени рогчета 2 ч.ч. брашно 1/2 ч.ч. захар 200 г краве масло 50 г бадеми, обелени и фино смлени 50 г лешници, смлени 2 жълтъка 1-2 щипки сол 4 праха ванилии пудра захар Смесете пресятото брашно със смлените лешници и бадеми, захарта, солта и 3 ванилии. Добавете нарязаното на малки кубчета масло и размесете, докато се получат трохи. Добавете предварително леко разбитите жълтици и замесете гладко тесто. Ако тестото не се замесва добре (стои на трохи), добавете още един жълтък или 1-2 ч.л. вода. Оформете тестото на топка, завийте с прозрачно домакинско фолио и поставете в хладилника за около 2 часа. Охладеното тесто разделете на топчета с големината на орех. Оформете от тях пръчици с дължина 10 см. Прегънете ги и ги оформете като рогчета. Поставете ги в намазана и поръсена с брашно тава (или покрита с хартия за печене). Поставете ги в предварително загрята до 180 градуса, около 10 минути – докато съвсем леко променят цвета си. Извадете от фурната и веднага, още докато са горещи, ги поръсете с пудра захар, смесена с ванилия. Рогчетата е хубаво да се приготвят поне 2 седмици преди Коледа - когато са престояли, са по-хубави. Даже колкото повече стоят, по-вкусни стават! ........................................................
Коледни сладки с лешници 600 г брашно
400 г масло 400 г захар 300 г лешници, смлени 3 яйца 1 с.л. канела Разбиват се маслото, захарта и яйцата, прибавят се лешниците. Добавят се брашното и канелата и се омесва тесто, което престоява 1 нощ в хладилника. Разточва се кора с дебелина 5 мм. С формички се изрязват сладки, намазват се с масло (може и без това) и се пекат в силно загрята фурна 10 мин. съхраняват се в метална кутия. ...................................... Шведска баклава
1 пакет фини кори
2-3 супени лъжици масло 4 яйца 1/2+1 чаша захар 1 ванилия 1 чаша брашно 1/2 чаша олио 1/2 чаша смлени орехи Разбийте добре яйцата с 1/2 чаша захар, ванилията, 1 чаена лъжичка бакпулвер, олиото и брашното. Добавете орехите.
Прегънете кората на две, намажете я с получената паста на тънък слой, навийте я на стегнато руло и я поставете в тавата за печене. Повторете с останалите кори. Намажете ги с масло отгоре. Печете в умерена фурна до златисто. Залейте със сироп от 1 1/2 чаша вода, 1 чаша захар и ванилия. Нарежете на малки парченца! | |
Просмотров: 1566 | |
Всего комментариев: 0 | |