Главная » Статьи » Коледа и Нова година

Коледни сладки и сладкиши
Меденки
 
3 яйца
3 каф.ч. захар
3 каф.ч. олио
6 с.л. кисело мляко
6 с.л. мед
1 ч.л. сода
2 ванилии
1 канела
настъргана лимонова кора
около 1 кг брашно

Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се киселото мляко с разтворената в него сода, олиото, медът, канелата, ванилиите и лимоновата кора и се разбърква. Постепенно се прибавя брашното и се омесва тесто. Добре е да престои няколко часа в хладилника.
Разточва се кора с дебелина 5-6 мм и с формички се изрязват сладки. Пекат се в загрята фурна 10-15 мин. След като изстинат, се слепват две по две с шипков мармалад.
................................................................................
 
Английски коледен сладкиш 
 
125 г масло
200 г (1 ч.ч.) захар
2 яйца
250 мл прясно мляко
250 г стафиди
100 г захаросани плодове (различни видове)
500 г (4 ч.ч. препълнени) брашно
1 бакпулвер
канела
масло за намазване
пудра захар за поръсване

Маслото се разтопява и се разбърква със захарта. Постепенно се прибавят яйцата, млякото, стафидите и захаросаните плодове. Слагат се пресятото брашно, бакпулверът и канелата. Сместа се разбърква хубаво (става много гъста и трудно се бърка) и се изсипва в предварително намаслена форма. Пече се 70 мин. при 200 градуса. След като се извади от фурната, сладкишът се намазва с масло и се поръсва с пудра захар.

Рецептата е на Борислав Екзархов, работил като главен сладкар на "Шератон" 
..........................................................
Ванилени рогчета
 
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
200 г краве масло
50 г бадеми, обелени и фино смлени
50 г лешници, смлени
2 жълтъка
1-2 щипки сол
4 праха ванилии
пудра захар

Смесете пресятото брашно със смлените лешници и бадеми, захарта, солта и 3 ванилии. Добавете нарязаното на малки кубчета масло и размесете, докато се получат трохи. Добавете предварително леко разбитите жълтици и замесете гладко тесто. Ако тестото не се замесва добре (стои на трохи), добавете още един жълтък или 1-2 ч.л. вода.
Оформете тестото на топка, завийте с прозрачно домакинско фолио и поставете в хладилника за около 2 часа. Охладеното тесто разделете на топчета с големината на орех. Оформете от тях пръчици с дължина 10 см. Прегънете ги и ги оформете като рогчета. Поставете ги в намазана и поръсена с брашно тава (или покрита с хартия за печене).
Поставете ги в предварително загрята до 180 градуса, около 10 минути – докато съвсем леко променят цвета си.
Извадете от фурната и веднага, още докато са горещи, ги поръсете с пудра захар, смесена с ванилия.

Рогчетата е хубаво да се приготвят поне 2 седмици преди Коледа - когато са престояли, са по-хубави. Даже колкото повече стоят, по-вкусни стават!
........................................................
Коледни сладки с лешници
 
600 г брашно
400 г масло
400 г захар
300 г лешници, смлени
3 яйца
1 с.л. канела

Разбиват се маслото, захарта и яйцата, прибавят се лешниците. Добавят се брашното и канелата и се омесва тесто, което престоява 1 нощ в хладилника.
Разточва се кора с дебелина 5 мм. С формички се изрязват сладки, намазват се с масло (може и без това) и се пекат в силно загрята фурна 10 мин. съхраняват се в метална кутия.
......................................
Шведска баклава
 
1 пакет фини кори
2-3 супени лъжици масло
4 яйца
1/2+1 чаша захар
1 ванилия
1 чаша брашно
1/2 чаша олио
1/2 чаша смлени орехи
 
Разбийте добре яйцата с 1/2 чаша захар, ванилията, 1 чаена лъжичка бакпулвер, олиото и брашното. Добавете орехите.
Прегънете кората на две, намажете я с получената паста на тънък слой, навийте я на стегнато руло и я поставете в тавата за печене. Повторете с останалите кори.
Намажете ги с масло отгоре.
Печете в умерена фурна до златисто.
Залейте със сироп от 1 1/2 чаша вода, 1 чаша захар и ванилия.
Нарежете на малки парченца!

Категория: Коледа и Нова година | Добавил: jivi (15.12.2009)
Просмотров: 1566 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]