Главная » Статьи » Семейство и дом

Как се боядисват яйца за Великден
Яйцата,които ще боядисваме се варят около 7-10 минути след завирането,според вкуса. Слагат се в подсолена студена вода (като преди това се измиват и почистват идеално едно по едно). Минутите за варене се засичат след завирането на водата. След свалянето от котлона се оставят да поизстинат във водата,след което се вадят и се подсушават преди боядисването. Ако е правят с винена киселина, то тя се добавя към края на варенето. Тогава яйцата се покриват с красиви блестящи кристалчета.

1 начин: Известен на всички домакини. Сварените яйца се потапят в предварително разтворената по указания на пакетчетата начин боя и се държат поне 8-10 мин. Колкото повече се държат яйцата, толкова по-наситен става цвета. Ако искаме по-лек цвят ги държим по-малко. След получаването на желания цвят, яйцата се вадят и се поставят на попивателна хартия да изсъхнат и след това се полират с памук напоен с олио. Може върху някои от тях да се залепят лепенки или ваденки по указания начин.

2 начин: В боята разтворена по указания начин се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не позволява на тези места боята да го боядиса. Така яйцата стават на петна. Могат последователно да се потапят в няколко цвята и тогава ефекта наистина е много добър и пъстър. Вадят се, подсушават се и се полират с олио.

3 начин: Свареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка с помощта на клечка за уши и различни бои разтворени на гъста каша (боите трябва да са прахообразни,за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода). Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултата е гарантиран. Трябва малко повечко търпение и желание,но ще останете доволни. Имайте предвид, че яйцата изсъхват бавно.

4 начин: Върху парче памук голямо толкова, че да може да се обвие цялото яйце се поръсва от всички цветове разтворена боя. Яйцето се увива стегнато в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои,толкова по-ярки и тъмни стават цветовете. След като е готово яйцето се изважда от памука, подсушава се и се полира. Едно парче памук не е желателно да се ползва повече от 2-3 пъти, защото резултата започва да става незадоволителен. Работата с ръкавици е задължителна, ако не искате ръцете ви да добият цвета на яйцата.

5 начин: Ползват се сурови яйца, защото по време на боядисването те се сваряват. Подготвят се предварително по следния начин: всяко яйце се завързва стегнато в парче от дамски тънък чорапогащник като преди това  яйцето се обвива в люспа от кромид червен лук. Използват се само най-горните и най-тъмни люспи. Не е нужно люспата да покрива цялото яйце. Трябва добре да се опъне чорапогащника и да се завърже стегнато. Така приготвените яйца се варят колкото е нужно (10-12 мин.). Вадят се от водата и без да се маха чорапогащника се оставят да поизстинат малко. След това се потапят в боя с цвят по желание и след като яйцето постои 5-7 мин се вади и се оставя да се оцеди добре. Тогава се маха внимателно чорапогащника и люспите от лук и след като яйцето изстине напълно се полира. Получават се много красиви мраморни шарки. Ако яйцата просто се сварят във вода в която има люспи от лук, то тогава се получават яйца в жълто-оранжев свят.

6 начин: Върху свареното яйце се поставя листенце от тревичка с интересна форма или някаква изрязана фигурка от непропусклив материал. Яйцето се стяга в чорапогащник и се поставя в боята. След като престои се вади, оставя се да се изцеди и внимателно се маха чорапогащника. На мястото на фигурката или листенцето остава небоядисано. След като изсъхне се полира.

7 начин: По изстиналите напълно яйца се рисува с восък фигурки или надписи. След това се боядисват по нормалния начин,но там където е рисувано с восък боята не хваща и яйцето остава бяло.  Така се появяват фигурките,които сме нарисували.

8 начин: Яйцата се рисуват с безвредни боички или моливи на ръка, като вариантите са много в зависимост от вашата фантазия и умения.





Источник: http://kulinarno.hit.bg/links56.htm
Категория: Семейство и дом | Добавил: jivi (14.04.2009) | Автор: http://kulinarno.hit.bg/ W
Просмотров: 1413 | Теги: Великден | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]