Главная » Статьи » Здраве и красота

Храните, които ни запазват здрави и енергични през зимата
През студените и мрачни зимни дни  често изпитваме необходимост до хапнем нещо сладко. Непреодолимото желание за сладкиши има много логично обяснение- благодарение на захарта се произвежда по-голямо количество ендорфини. Това са така наречените хормони на удоволствието, които подобряват настроението ни.
Диетолозите напомнят, че зимата всъщност не е подходящият сезон да се тъпчем със сладко,  ако искаме  да се предпазим от зимните настинки, да съхраним хубавата си фигура и да бъдем бодри и енергични.
Ето някои от продуктите, които ще укрепят имунната ни система и ще държат зимните болести далече.

Вода
Независимо от ниските температури през зимния сезон, обмяната на веществата не може да се извършва нормално без вода.  Обезводняването на организма увеличава шансовете да се простудим, защото в организма се задържат токсини. Не забравяйте да пиете повече вода или напитки без кофеин. Ще се убедите, че чаша горещ чай с мед и лимон върши чудеса .

Кисело мляко
Натуралното кисело мляко,  което съдържа достатъчни количества млечно кисела бактерия и пробиотици  способства за здрав стомашно-чревен тракт, поддържането на постоянно тегло,и силна имунна система.

Мюсли

Те са добър източник на витамини и микроелементи, особено на селен и цинк. Освен това  са изключително богати на фибри, които регулират функцията на стомаха и червата.  

Цитруси
В един портокал се съдържа необходимата дневната доза витамин С. Портокалите са богати и на флавоноиди, които засилват антиоксидантния ефект на витамин С. Други цитрусови плодове като грейпфрутите и кивито съдържат още повече витамини.

Чесън

В него се съдържа природният “антибиотик” алицин, който помага да се предотвратят усложненията след грип и настинка. Употребата само на една скилидка чесън всеки ден оказва необходимия профилактичен и антисептичен ефект.

Говеждо месо

Говеждо месо е незаменим източник на белтъчини, желязо, цинк и селен. Тези елементи  помагат на клетките на организма да се справят с различните вирусни атаки. През зимата се препоръчва да бъде комбинирано с чесън и сурови зеленчуци, защото така се повишава ефективността на тези продукти в борбата с настинката.

Зелени чушки

Те са един от най-добрите източници на витамин С сред зеленчуците. Съдържащите се в чушките флавоноиди засилват антиоксидантното действие на витамините. Зелените чушки могат да се използват в приготвянето на зимни ястия, като салати и  гарнитури.


Источник: http://www.puls.bg/health/motion/news_1671.html
Категория: Здраве и красота | Добавил: jivi (25.01.2009) | Автор: Пулс.бг W
Просмотров: 746 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]