Главная » Статьи » Кулинарна тетрадка |
Кус-кус със зеленчуци по марокански
Порции: 4 Продукти: 2 с.л. зехтин, 1
малка глава кромид лук, нарязан на ситно, 3 моркова, нарязани на дребни
кубчета, месото на 1 малка тиква „патисон”(може да се използва
недозрялото месо на тиква „цигулка”, почистено и нарязано на кубчета),
1/2 с.л. смляно маково семе, 1 с.л. смлян кориандър, зеленчуков бульон:
300мл. за зеленчуците и 350мл. за кус-куса, 2 с.л. течен мед, 75 гр.
стафиди, 1 консерва (450гр) зелен грах, 4 с.л. нарязани на ситно листа на кориандър, 250 гр. кус-кус, едро смлени бадеми.
Приготвяне на кус-куса: В голяма купа сложете кус-куса, залейте го с 350 мл. горещ зеленчуков бульон, похлупете купата и оставете да престои 4-5 мин. След това за 4 мин. го сложете в микровълновата фурна (може и в обикновена, но за малко по-дълго). Извадете, посолете, внимателно го разбъркайте с вилица, да стане „пръхнат”. Добавете за аромат 1-2 с.л.нарязан на ситно магданоз (или кориандър), няколко изпечени и едро смлени бадема. Приготвяне на зеленчуците : Зехтинът се сгорещява в подходящ съд, слага се ситно нарязания кромид и се запържва 3-4 мин, до омекване. Добавят се морковите и тиквата , всичко това се задушава за още 3-4 мин, докато започне да потъмнява. Добавят се всички смляни подправки, задушава се още 1 мин.След това се сипват бульона и меда, оставя се течността да заври, похлупва се и се вари на слаб огъм 15 мин. Накрая се сипват стафидите и граха, съдът се похлупва и се вари 10мин, да омекнат зеленчуците. Сваля се капака и се вари без капак още 5 мин., за да се сгъсти соса. Към готовите зеленчуци се добавят ситно нарязаните листа кориандър (може да се заменят с листа магданоз, нарязани на ситно), посоляват се на вкус, внимателно се разбъркват. Поднасят се към приготвения по горната рецепта кус-кус | |
Просмотров: 911 | |
Всего комментариев: 0 | |