Главная » Статьи » Коледа и Нова година

Постни лозови сарми с ориз и булгур за Коледната трапеза
Продукти:
  • един буркан лозови листа,
  • 1/2 чаена чаша ориз,
  • 1/2 чаена чаша булгур,
  • по една връзка магданоз, копър и гюзум,
  • 1 чаена лъжичка смлян чер пипер,
  • един настърган домат,
  • 1 супена лъжица доматено пюре,
  • сокът от един лимон,
  • 3-4 супени лъжици олио.
Начин на приготвяне:
Нарязваме две-три глави лук и задушаваме в 1-2 лъжици олио, после прибавяме настърганите домати и доматеното пюре, ориза и булгура, предварително накиснат във вода. Добавяме нарязаните на ситно копър, магданоз и гюзум и накрая - черния пипер и сока от половината лимон.
Завиваме сармите, като се стараем да бъдат еднакви и приятни на вид. Слагаме лъжица олио на дъното на тенджерата и част от дръжките на подправките, върху тях - два-три лозови листа и подреждаме сармите. Заливаме с 2 и 1/2 ч.ч. вода и 1-2 лъжици олио, покриваме с чиния и варим на тих огън до сваряването на ориза и булгура - около 20 мин.
Сварените сарми подреждаме в стъклена купа и заливаме със сока на другата половина от лимона.
Подходящи са за коледната трапеза.


Источник: http://www.varnautre.bg/lets-cook-together/item/18221-най-вкусните-лозови-сарми
Категория: Коледа и Нова година | Добавил: jivi (22.12.2010) | Автор: Живка Петрова
Просмотров: 2710 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]