Главная » Статьи » Здраве и красота |
Съдейки по неоспоримия факт, че хората ядат хляб вече 10 хиляди години, спокойно можем да кажем – това е храна, която никога не омръзва. Всъщност именно отглеждането на житни култури, за да бъде правен от тях хляб, е накарало номадите да потърсят плодородна земя, да останат на нея и да се превърнат в земеделци. Дългата история на хляба обаче е породила различни погрешни схващания - някои от тях създадени в последните десетилетия, “покрай” правилата на ограничаващите диети и желанието да се живее както ни харесва (дори да е нездравословно), а да “компенсираме” следвайки някои доста съмнителни “истини”. Мит 1: Хлябът е вреден! Истина: Абсолютна заблуда! Хлябът е най-функционалната храна за човека. Той е най-балансирана храна по отношение на съдържание на въглехидрати, белтъци и мазнини съобразно нуждите ни, като е изключително важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини. Хлябът е и един от основните източници на необходимите ни растителни въглехидрати - 100 г „Добруджа” съдържат около 8,5 г белтъчини, 1 г мазнини и 46 г въглехидрати. Хлябът съдържа всички незаменими аминокиселини, като в по-голямо количество са левцин, фенилаланин, метионин, триптофан. Той е добър източник на витамини от група В и на минерални вещества - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо. Съдържа и баластни вещества - фибри, които не се разграждат при храносмилането и се изхвърлят почти напълно. Тези баластни вещества обаче имат важна роля – преминавайки през червата, стимулират дейността им, отнасяйки със себе си излишните мазнини от храната. Така помагат за намаляване на лошия холестерол в кръвта. Доказано е, че човек може да оцелее дълго време, като яде само хляб. Мит 2: От хляба се пълнее! Истина: Това е широко разпространеното погрешно схващане. Човек пълнее не защото яде много (т.е. приема много калории), а защото поема повече енергия, отколкото изразходва. Дневните нужди на човека са от 2 400 до 3 000 ккал, в зависимост от физическите му натоварвания. Хлябът далеч не е високоенергийна храна – 100 г „Добруджа” съдържат 237 ккал или с други думи една филийка хляб съдържа около 75 ккал. За сравнение 100 г чипс съдържат около 550 ккал, 100 г шоколад – 560 ккал, 100 г кашкавал „Витоша” – 390 ккал. Първата задача на три от четири жени, решили да отслабнат, е да го изключат от менюто си. Абсолютно погрешна тактика, защото хлябът, точно обратно на общоприетото мнение, помага за намаляване на теглото и за възвръщане на добрата ни форма. Мит 3: Хлябът съдържа много сол! Истина: Хлябът, който се предлага на нашия пазар, съдържа около 1 г готварска сол на 100 г продукт. Среднодневно българинът яде по 285 г хляб, следователно приема 2,85 г сол. По данни на МЗ консумацията на сол в България е около 15 г дневно Мит 4: Ръженият хляб е по-полезен от пшеничния! Истина: А задали ли сте си въпроса „С какво?”. Пълнозърнестото ръжено брашно е малко по-богато на полезните за здравето растителни влакнини в сравнение с пълнозърнестото пшеничено брашно. Недостатък на ръжта е и съдържанието на фитинова киселина, която се свързва с калция от храната и той не успява да се усвои от организма. Ръженият хляб се изключва напълно от менюто при язва на стомаха, при заболявания на черния дроб и жлъчката. Не е подходящ за хора, работещи при високи натоварвания. Вкусово не е типичен за българина. Истината е, че е желателно веднъж седмично да се яде ръжен хляб. Мит 5: В хляба има ”химия”! Истина: А каква по-точно „химия”? В хляба няма „химия”. Той се прави от брашно, вода, мая и сол. Заблудата е останала от зората на демокрацията, когато начинаещи хлебари продаваха бухнал бял хляб, оцветен с малцово брашно, като „черен”. Нашата препоръка: за да сте здрави консумирайте редовно хляб. Няма вреден хляб, има неправилно хранене. Редувайте различните видове за по-пълноценно и по-здравословно хранене. Источник: http://www.tiabg.com/index.php?c=n&id=1298 | |
Просмотров: 1484 | |
Всего комментариев: 0 | |