Петък
15.12.2017
08:23
Приветствую Вас Гость
RSS
 
Моите зимни вечери...
Главная Регистрация Вход
Каталог статии »
Меню сайта

Категории раздела
Ако си тъжен [33]
Време за губене [19]
Градове и страни [20]
Детски кът [17]
Здраве и красота [33]
История [12]
Кулинарна тетрадка [23]
Култура и изкуство [26]
Литература [41]
Личности [27]
Образование [23]
Общество, Политика [30]
Психология [23]
Растения и животни [10]
Семейство и дом [30]
Технологии [28]
Философия [23]
Християнство [45]
Шеги и анекдоти [32]
Коледа и Нова година [50]

Статистика

Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Главная » Статьи » Коледа и Нова година

Английски коледен пудинг. Време е за замесване!
В продължение на стотици години в двадесет и петата неделя след Св. Троица (Stir-up Sunday) в английските църкви произнасят специална молитва, която се явява за цялото население на Англия знак, че е време да се приготви Коледния пудинг (plum-pudding). Тази неделя се нарича Пудингова. През тази година знаменития коледен сладкиш може да се замесва от 22 ноември (точно 6 седмици преди Рождество).

Историята на английския коледен пудинг е много интересна и пълна с поврати. Пудингът води началото си от 14-ти век, поне от тогава е споменат в писмени документи... Първоначално той се е приготвял от месо - сварено говеждо или овнешко, овкусено със стафиди, касис, сини сливи, вино и подправки. Наподобявал повече супа и бил храна по време на постите преди празниците. Казвали му "фрументи". Към 1595 г. фрументито се преобразява в пудинг със сливи, като се сгъстява с добавяне на хлебни трохи, яйца, и сушени плодове. За аромат му прибавяли и "ейл", английска светла бира. Така започнали да го ядат за десерт, но през 1664 г. последвала забрана - пуританите се възпротивили (навярно заради месото и бирата). Въпреки това, когато в 1714 г. десертът извънредно много се харесал на Джордж Първи, той го провъзгласил за част от коледната храна независимо от отпора на квакерите. "Каймата", от която пудингът е замесен, не е нищо по-различно от малки парченца изсушени плодове: моркови, портокалова кора, стафиди, бадеми и т.н., които се прибавяли към месото, за да се съхрани за по-дълго. Според преданието от същата тази смес били направени продълговати парченца и сложени в яслата във Витлеем, когато Христос се родил. Постепенно престанало да се използва месо в приготвянето на английския коледен пудинг, но за сметка на това се прибавили повече плодове и ядки.

Повече от 13 са съставките на английския коледен пудинг. Поверието казва, че всеки член на семейството, трябва да вземе участие в бъркането на пудинга с дървена лъжица в посока от изток към запад в чест на трите мъдреци, които посетили младенеца Иисус. По време на месенето всеки си намисля някакво желание, което ще се сбъдне в коледната нощ.

Ето една рецепта на този шедьовър на английското кулинарно изкуство:
Кекса се приготвя сега,защото е необходимо поне 6 седмици да престои!
 
Продукти:
 
За тестото: 6 средни яйца, 350 гр масло, 350 гр кафява захар, 3 с.л мед, 1 бакпулвер, 350 гр пресято брашно, 100 гр смлени бадеми

За накисване: 500 гр стафиди, 100 гр нарязани сушени кайсии, 150 гр нарязани сушени череши, 100 гр нарязани орехи, 100 гр нарязани бадеми, 75 гр портокалови кори, кората и сока от 1 лимон, 4 с. л. портокалов сок, 100 мл коняк, 1 с. л. канела, 1 с.л. смлян карамфил, малко джинджифил
Тази смес се обърква и се оставя под похлупак да престои една нощ.
 
На другия ден: В купа се слага маслото, захарта и меда. Разбива се. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко яйце се добавя по 1 с.л от брашното и се разбърква с миксер. Към сместа се добавят смлените бадеми, половината от брашното и бакпулвера. Добавя се сместа с ядките и сушените плодове. Разбърква се и се добавя и останалото брашно. Съдът, в който ще се пече се намазнява и се облепва с пекарска хартия. Фурната се загрява на 150 гр. Сместа се изсипва в съда и се изравнява. Пече се на слаба фурна почти 3 часа до получаване на златист цвят. След като се извади от фурната се продупчва с клечка за зъби на няколко места и се залива с бренди или ром. Оставя се в кексовата форма още 30 минути. След като изстине напълно се завива плътно в пергаментова хартия или фолио и се съхранява така 6 седмици (до Коледа). Няколко пъти може да се отваря и да се напръсква с малко ром или бренди, за да остане свеж и сочен.
 




Источник: http://kuking.net/4_770.htm и http://shkolazhizni.ru/archive/0/n-31788/ и http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?top
Категория: Коледа и Нова година | Добавил: jivi (23.11.2009) | Автор: Живка Петрова
Просмотров: 3127 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Вход на сайт

Поиск

Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz