Главная » Статьи » Коледа и Нова година

Европа се подготвя да посрещне Коледа
Коледа наближава, а с нея идват и спомени за миризмите от детството и сладкишите, приготвени от сръчните ръце на баба. Иска ни се в тихата и свята нощ да чуем ангелски гласове и да приготвим лакомство, което никога досега не сме пробвали. Въпреки че Дядо Коледа (Санта Клаус), идва точно в полунощ на 25 декември, приготовленията за посрещането му в Европа, започват поне месец по-рано. С предчувствие за празник, надникнахме през ключалката в кухнята на приказния старец.
 
Щолен и кейк са двата символа в Германия
Най-популярният коледен сладкиш в страната на канцлера Ангела Меркел е щоленът. Сладкишът се приготвя с много изсушени плодове и ядки. Отгоре е покрит с пудра захар, която напомня сняг, а формата му наподобява пеленаче.
Други традиционно немски сладки се правят от вафлени кори, шоколад и захар, изпечени във формата на къщички. Не по-малко известен е дрезденският коледен кейк. В навечерието на празника в Дрезден изпичат около 15 хиляди такива сладкиша. Приготвят ги на ръка според предписанията на Съюза на дрезденските пекари. После ги продават или разпращат по пощата - след поръчка по телефона или онлайн. Историята на лакомството е правопропорционална на вкуса му. За пръв път дрезденчани забъркват кейк през XV век, когато папата разрешил на местните пекари да използват краве масло и олио в дните на постите преди Коледа.
Консервативните англичани празнуват с пудинг
От столетия в двадесет и петата неделя след Св. Троица* (Stir-up Sunday) поданиците на английската кралица произнасят специална молитва в църквите, която е знак, че е време за коледния пудинг (plum-pudding). Всяка домакиня пъха монета от 6 пенса в сладкиша. (Нещо като нашата пара в питата за Бъдни вечер). Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък маслени сладкиши от бадемово тесто със захаросани плодове. В менюто преди десерта е включена знаменитата супа от костенурки и разбира се, пуйката.
Повече от 13 са съставките на английския коледен пудинг. Поверието казва, че всеки член на семейството трябва да участва в бъркането на пудинга с дървена лъжица в посока от изток към запад в чест на влъхвите, посетили младенеца Исус. Докато меси, човек си намисля желание, което ще се сбъдне в коледната нощ.
 
В Испания наблягат на сладкото
Знакови за Бъдни вечер са сладките блюда - бадемова супа, каша от мляко и ориз, халва турон, които допълват ястията с риба и зеленчуци. Най-желана е нугата, приготвена с яйчени белтъци или жълтъци и много ядки.
Коледа в Испания е предимно семеен празник: след 22 ч. на 24 декември всички ресторанти са затворени. Хората се прибират и чакат литургията в полунощ. Пирът започва след това: моруна, кестени и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска - в Северна. Десертът е бадемов сладкиш с мед.
 
Французите както винаги са разточителни
Във Франция всяка област добавя по нещо типично към своята коледна традиция. Още на 1 декември всяко дете получава шарен, картонен календар с 24 прозорчета. Зад всяко прозорче дебне изненада - малко лакомство. На 24 декември се отваря последното, най-голямо прозорче. В празничната вечер около бляскавите светлинки на елхата семейството похапва пуйка с кестени и изискани специалитети - миди, охлюви, сьомга и великолепен и много скъп пастет от гъши дроб. В Елзас, област, която в последните столетия е била ту част от Франция, ту от Германия, похапват печени кестени и ги прокарват с греяно вино. От обредния хляб за Рождество задължително отделят за бедните, за домашните животни и за умилостивяване на морето.
 
Късметът за скандинавците е бадем в сладкиша
Коледните знаци за Дания са топлото вино глюк с ядки и стафиди и сладкишите. Традиционните гощавки са с патица или гъска, а късметът в десертите се означава с цял бадем.
Четири седмици преди Коледа датчаните украсяват венец от борови клонки, в който слагат 4 свещи и запалват първата. След това всяка неделя до Коледа палят по една. Втората непременно е посветена на приготвянето на сладкишите, по традиция с канела. След това елхата се украсява с червени панделки, датски знаменца и сърца от слама. Четвъртата неделя е денят на приятелството и обичта. Тогава се пият топло вино и ракия. В Дания няма Дядо Коледа, а червен дух на име Жул, който много прилича на снежен човек. Вечерята на 24 декември е херинга, патица или печено прасе с цветно зеле, карамелизирани картофи и компот. За десерт - ориз с бадеми и канела.
На 13 декември, денят на Санта Лусия, момичетата обличат бели рокли, украсяват главите си с корони от 4 свещи и пеят коледни песни. Ястията се сервират задължително върху червена покривка.
 
Любовна страст създава италианското панетоне
На Ботуша предлагат богати трапези с каши, змиорки, пуйки, но безспорно властва панетонето - голямата козуначена кифла. Великолепен коледен сладкиш, обсипан със стафиди, бухнал като камбана. Според поверието, ядките, които го красят, обещават щедра реколта и благополучие на семейството. Най-известната история за произхода му е от XV век. Угето дел Ателани, соколар на миланския херцог Лодовико Сфорца, се влюбил до полуда в Адалджиза, дъщеря на беден хлебар на име Тони. За да спечели сърцето є, младежът се цанил на работа при баща є.
Вложил цялото си умение, въображение и любов и измайсторил хляб с мая, в който прибавил масло, яйца, стафиди, парченца захаросан лимон и портокалови кори. Адалджиза без колебание се съгласила да се омъжи за него, миланският херцог дал благословия за сватбата, а на нея присъствал, разправят, самият Леонардо да Винчи. Уханният хляб бил кръстен Pan del Toni - хлябът на Тони.
 
*Пет недели преди Коледа


Источник: http://www.monitor.bg/article?id=225797
Категория: Коледа и Нова година | Добавил: jivi (19.11.2011) | Автор: Светла Каролева
Просмотров: 1072 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]